při platbě předem SLEVA 2%

Pro více informací klikněte.

Pro více informací klikněte.

Pro více informací klikněte.

Pro více informací klikněte.

Pro více informací klikněte.

výčepní technika

pokladní systémy

koření a bylinky

Pro více informací klikněte.

pro více informací klikněte

Ráj gastronomie.cz

facebook


Úvod »Koření jednodruhové» Rozmarýn řezaný (mini dóza 150g)


        

Rozmarýn řezaný (mini dóza 150g)

ROZMARÝNA LÉKAŘSKÁ (Rosmarinus officinalis)

skladem

 

Dostupnost: Expedice 3 až 7 dnů
Číslo produktu: MD-0079
Výrobce: GurmEko s.r.o. - ČR
Obsahuje glutaman (E621): NE
Maximální obsah soli v %: 0%
Země původu: Tunisko
EAN kód: MD-0079
naše cena bez DPH: 76,00 Kč (2,89 €)
naše cena s DPH (15 %):
87,40 Kč (3,32 €)

do košíku:
  ks  

Charakteristika:

Použitá část rostliny: sušené listy

Vzhled: listy čárkovité, kožovité, krátce řapíkaté až přisedlé, bez stonků a listů se změnou barvy

Barva: svrchní strana listu je šedavě zelená na spodní straně světleji šedoplstnatá

Rozmarýn lékařský je stále zelená trvalka z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), vysoká až 1,5m. Má modrozelené listy vonící po pryskyřici. Květe malými fialově zbarvenými květy. Pochází ze středomoří, kde i dnes roste divoce. Rozmarýn lékařský je domácí v oblastech Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě, ale dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce. Dnes je rozmarýn jako koření používán především v italské, francouzské a španělské kuchyni, ale též v balkánské. Používá se i v Severní Americe, Mexiku a Anglii. Ve větších dávkách může rozmarýn působit opojně, proto musíme dávat pozor při dávkování (do pokrmů pro čtyři osoby stačí lžička). Rozmarýn se přidává do polévek, k zelenině, koření se jím saláty, dává se do těstíček na smažení ryb, k pečeným rybám, jehněčí a vepřové pečeni, do karbanátků a omáček. Hodí se také k přípravě bylinkového másla. Pokrmům dodává chuť zvěřiny.
Pokrm: jehněčí, telecí, drůbeží maso, klobásové směsy, teplá zelenina, rajská omáčka, pizza, gratinované (zapékané) brambory, jablečný rosol, nakládání červené řepy.

Pokrm:
Rozmarýn jsi zachovává svou vůni i po dlouhém vaření, využívá se k rybám a darům moře, výtečně ochutí dušené či pečené skopové, králičí a drůbeží maso, hodí se k dušené zelenině, bramborových pokrmů, ale i k dochucení omáček a šťáv k rožněnému a grilovanému masu. Je součástí mnoho kořenících směsí (paela, gyros, kebab, barbecue aj.).

Jiné použití:
Užívá se při žaludeční nevolnosti, při kolikách, křečích a žlučníkových problémech. Romarýn sklidní organizmus a příznivě působí na krevní oběch. Má dobré insekticidní a dezinfekční účinky.

MjNkZTFl